Efterårets kaloriefælder

Hvor meget kan en lille kop kakao mon tælle?

Vi giver dig overblikket over efterårets hyggekalorier!

Det er nu ved at blive efterår, og det indebærer ofte mere indehygge og flere kalorier. Mange er mindre aktive fordi dagene med lys bliver kortere og oveni det, spiser mange af os flere kalorier fordi vi samles indendørs for at hygge. Hygge i Danmark er for rigtig mange familier også lig med slik, kage, is, varm kakao osv. 

Hvis du dagligt er mindre aktiv end i sommerhalvåret kan det hurtigt koste dig 2-300 kcal om dagen. Hvis du oveni det spiser mere end du plejer, kan det hurtigt koste dig et par kg. henover vinteren. 

Men hvad med den kakao?

Hvor tung en kop varm kakao er kommer an på indholdet. Køber du en færdig kakaomælk kan de variere fra 35 kcal til ca. 60 kcal pr. 100 ml, men hvis det er ægte “varm chokolade” med smeltet mørk chokolade i, så kan man snildt komme over 100 kcal pr. 100 ml, hvis du laver den på sødmælk og chokolade. Kan du “nøjes” med en almindelig kakaomælk, så gå efter dem med 35-45 kcal pr. 100 ml, for så er det ikke mere kalorieholdigt end almindelig skummet- eller minimælk. 

Flødeskum er straks noget sværere at finde i en let-variant, så her er det mere et spørgsmål om at begrænse mængderne. Kan du holde dig til en spsk. flødeskum, så slipper du med ca. 30 kcal mens en dl er  ca. 175 kcal! Opsummerende kan en kop varm kakao (3 dl) være alt fra 100-300 kcal og flødeskum igen 30-175 kcal. I alt kan den lette variant være knapt 150 kcal for kakaomælk og en spsk. flødeskum til knapt 500 kcal for 2,5 dl varm chokolade med 1 dl flødeskum. 

Øvrige hyggekalorier for efteråret er jo gerne kage (vi er jo ikke nået til marcipanen og småkagerne endnu). En klassisk “skærekage”/chokolade kage er typisk 400-450 kcal pr. 100 g, men en klassisk æblekage med æblemos, rasp/makroner og flødeskum kun er ca. 200 kcal pr. 100 g. Til sammenligning er 100 g frugt kun 50-80 kcal pr. 100 g

Del gerne

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Seneste indlæg

Os bag MapDiet

Ved tasterne på bloggen samt i virksomheden MapDiet finder du en erfaren klinisk diætist. Stine Junge Albrechtsen har mange års erfaring som selvstændig diætist, foredragsholder og underviser. Stine brænder for faget og er ekspert i at levere viden om kost og livsstil i et sprog alle kan forstå og uden løftede pegefingre. Kort sagt formidling i øjenhøjde og med realistiske målsætninger.

Stine Junge