Hvor finder jeg gode proteinkilder?

Vi får ofte spørgsmål omkring hvor man finder protein. Protein er en vigtig bestanddel af vores kost, fordi det bl.a. indgår som byggemateriale i alle vores celler. Det generelle behov er for de fleste er 0,8 – 2 g pr. kg du vejer. Jo mere fysisk aktiv du er, jo højere vil behovet ofte være. Det betyder at en kvinde på 65 kg skal bruge mellem 52-130 g protein dagligt og en mand på 80 kg mellem 64-160 g dagligt.

Her vil vi prøve at give dig et hurtigt overblik over gode, nemme kilder til protein:

Kød, fisk, fjerkræ og æg

Fødevaredata er hentet fra DTU Fødevareinstituttet (Frida)

Bønner, linser og andre vegetariske proteinkilder

Vær opmærksom på at tørrede kikærter, bønner og linser suger en del væske ved tilberedning. Det gør at proteinindholdet i de kogte varianter falder væsentligt fordi en stor del af den tilberedte bælgfrugt er vand. Eksempelvis falder indholdet i kikærter fra 20 g i rå form til ca. 8,8 g i de kogte kikærter. 

Fødevaredata er primært hentet fra DTU Fødevareinstituttet (Frida). Data om kogte kikærter, seitan og quorn er hentet fra kostberegningsprogrammet Vitakost.

Mejeriprodukter, ost og mælkeerstatninger

I ovenstående skema vil vi gerne illustrere at der er stor forskel på proteinindholdet i mælk og mælkeerstatninger. Derfor bør man foretrække sojadrik, hvis det er svært at nå de anbefalede proteiner. Hvis du får protein nok, så kan du vælge den erstatning, der smager dig bedst. 

Fødevaredata er hentet fra DTU Fødevareinstituttet (Frida)

Del gerne

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Seneste indlæg

Os bag MapDiet

Ved tasterne på bloggen samt i virksomheden MapDiet finder du en erfaren klinisk diætist. Stine Junge Albrechtsen har mange års erfaring som selvstændig diætist, foredragsholder og underviser. Stine brænder for faget og er ekspert i at levere viden om kost og livsstil i et sprog alle kan forstå og uden løftede pegefingre. Kort sagt formidling i øjenhøjde og med realistiske målsætninger.

Stine Junge