Gulerødder er ofte en af de grønsager, vi sætter på vores kostplaner. Den er nem at spise rå, billig at købe og kan købes alle steder – også om søndagen når de fleste grøntafdelinger ellers kan virke lidt tomme i det lokale supermarked.
Guleroden kan dog meget mere end spises rå! Så hvis du er træt af gulerodsstave, har du så overvejet at en gulerod også kan:
– Rives og anvendes i råkost eller coleslaw (med lidt snittet kål og en god dressing)
– Moses eller pureres og spises som tilbehør til kød eller fisk
– Anvendes i en lækker gulerodssuppe
– Fermenteres (som du ser på billedet fra bogen “Spis tarmen sund og tab dig”)
– “Lyn-syltes”
Især lynsyltningen er vi super glade for. Det er nemt og hurtigt og en god måde at få en ny smagsoplevelse med gulerødder. Prøv denne super nemme opskrift:
Rå-syltede gulerødder
- ½ gulerødder
- 1 lille håndfuld krydderurter (eks. basilikum og koriander)
Lage:
- 1 dl æbleeddike
- 1 dl rørsukker (ca. 75 g)
- 1 spsk. frisk revet ingefær
Sådan gør du:
- Kom eddike og rørsukker i en gryde, og kog op ved svag varme, til sukkeret er opløst.
- Tilsæt revet ingefær, og afkøl lagen.
- Skræl gulerødder og skær dem i tynde strimler med kartoffelskrælleren. Kom strimlerne i en skål, og hæld lagen over. Top med friske krydderurter.
- Syltede grønsager holder sig fint i køleskab så længe al grønt er dækket af lage. Hvis du ikke stikker fingrene eller beskidte gafler i lagen, så kan de holde sig i månedsvis.
Energi (kcal) | Fedt (g) | Protein (g) | Kulhydrat (g) | Kostfibre (g) | |
Pr. 100 g | 61 | 0,3 | 0,7 | 13 | 2,4 |
Pr. portion (547 g) | 332 | 1,9 | 3,7 | 60 | 13 |
Billede: Sarah Sanctuary Williams