Næringsstoflister

Næringsstoffer er de byggeklodser vores mad er sammensat af og det er vigtigt at man de fleste dage får dækket sit daglige behov for makronæringsstoffer.

Næringsstoflisterne giver dig den størst mulige fleksibilitet til selv at sammensætte din plan og sikre masser af variationsmuligheder. Du kan dog vælge en nemmere løsning og i stedet bruge vores måltidslister. Måltidslisterne er hele, sammensatte morgen-, frokost-, aften- og mellemmåltider, hvor vi har sammensat dem for dig.

Grundlæggende anbefaler Nordiske Næringsstofanbefalinger at spise 45-60 procent af din daglige energi fra kulhydrat, ca. 10-20 af energien fra protein og 25-40 fra fedt. Da dette kan virke lidt for overordnet eller uoverskueligt for mange af os, har vi hos MapDiet lavet vores kostplaner, så de sætter fornuftige mængder af fedt, protein og kulhydrat sammen for dig. Men da de færreste gider spise efter den samme kostplan hver dag, sikrer makrolisterne at du kan udbytte de forskellige forslag på planen. Det kan være at udbytte rugbrød med brune ris, porre med knoldselleri eller olie med smør.

De færreste føde- og drikkevarer er rene kulhydrat-, protein- eller fedtkilder. Kort sagt indeholder en fødevare både kulhydrat og protein, men der vil ofte være et næringsstof der er mest af i produktet. Der vil være gengangere på nogle af listerne, da nogle fødevarer passer ind under flere makronæringsstoffer.

Vi har inddelt vores makrolister på følgende måde:

  • grøntsagslisterne er det de samme grøntsager på 50 og 100 kcal lister – blot tilpasset til at opfylde kravet om at en portion indeholder 50 eller 100 kcal.
  • kulhydratlisterne finder du bl.a. brød, ris, pasta, frugt, slik, sukker, kornprodukter, morgenmadsprodukter, mel og gryn. Grøntsager er IKKE med her. De findes på de separate grøntsagslister.
  • proteinlisterne finder du bl.a. kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter, skaldyr, indmad, ost og mejeriprodukter.
  • fedtstoflisterne finder du bl.a. olie, nødder og fedtstoffer til stegning.