Kulhydrat

Kulhydrater er sukkerarter, der primært kommer fra planteriget. Gode kilder til kulhydrat er derfor kornprodukter, brød, ris, pasta, frugt og grøntsager. Kulhydrat anvendes som brændstof i bl.a. hjerne og muskler.

Kulhydrat kan inddeles i simple eller komplekse kulhydrater. De to grupper fortæller hvor hurtigt det spiste kulhydrat bliver omdannet til energi. Kort sagt bliver simple kulhydrater hurtigst nedbrudt.

Flere af de 10 officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen omhandler kulhydrat. Det anbefales bl.a. at vælge fuldkorn samt at spise masser af frugt og grønt og spare på tilsat sukker. Så vælg flest af de grove kornprodukter og gå efter ernæringsmærker som fuldkornsmærket og nøglehulsmærket. Spar desuden mest muligt på tilsat sukker fra slik, is og kage – uden at blive fanatisk! Lidt af det hele giver plads til det hele. Så lever du grundlæggende fornuftigt, kan du sagtens bruge 10% af den daglige energi på tilsat sukker. 

Vælger du vores gratis kostplan på 1400 kcal, kan du ”tillade” dig ca. 150 kcal fra sukker. Jo mere energi, du kan spise pr. dag, jo større bliver dit råderum.

Hvor meget kulhydrat, du har brug for pr. måltid eller pr. dag er meget individuelt. Derfor har vi udarbejdet forskellige kostplaner (1400 kcal til vægttab er gratis), så du kan se, hvor meget kulhydrat vi anbefaler alt efter dit behov og dine ønsker for vægtudvikling og aktivitetsniveau.

Der er de samme føde- og drikkevarer på kulhydratlisterne. De er blot justeret i mængde for at passe til 50, 100, 150 og 200 kcal. I alle listerne fra Map Diet anvender vi gram (g) som portionsstørrelse, der lever op til at indeholde  den angivne mængde kalorier på listen. Det kan for en del føde- og drikkevarers vedkommende være en sær portionsstørrelse. Nogle gange vil den mængde, du kan få være urealistisk lille eller meget stor. Dette vil der være taget højde for i kostplanerne og måltidslisterne, hvor vi anvender realistiske portionsstørrelser.

MapDiet’s kostplaner er standardiserede, så lider du af voldsomme fødevarerallergier eller intolerance,
anbefaler vi at du tager kontakt til en diætist for et individuelt forløb.