Protein

Fødevarestyrelsen anbefaler at vi indtager 10-20 E% dagligt fra protein, eller minimum 0,8 g protein pr. kg. kropsvægt pr. dag. De fleste, der ønsker at opnå et vægttab, ligger godt på ca. 1,4 g protein pr. kg. kropsvægt pr. dag.

De fleste får rigeligt med protein i deres daglige måltider, men specielt ved vægttab eller ønske om opbyging af muskelmasse, kan det være ønskeligt at indtage mere protein end normalt. Vi finder primært protein i kød, fisk, fjerkræ, æg, skaldyr, mælkeprodukter og en række vegetabilske kilder. Du kan nemlig sagtens få dækket dit proteinbehov hvis du er veganer eller vegetar. Du finder i denne tabel også en række vegetabilske kilder til protein.

Hvor meget protein, du har brug for pr. måltid eller pr. dag er meget individuelt. Derfor har vi udarbejdet forskellige kostplaner (1400 kcal til vægttab er gratis), så du kan se, hvor meget protein vi anbefaler alt efter dit behov og dine ønsker for vægtudvikling og aktivitetsniveau.

Træner du meget, kan du altid tilføje ekstra proteiner til din kostplan fra denne liste. Hvis du vil holde den mængde kalorier, der er på din kostplan, så anbefaler vi at du udskifter kulhydrat med protein. Det kan være du skærer ned på brød eller kartofler for at tilføre mere kød eller fisk til dit måltid.

Der er de samme føde- og drikkevarer på proteinlisterne. De er blot justeret i mængde for at passe til 50, 100, 150 og 200 kcal. I alle listerne fra Map Diet anvender vi gram (g) som portionsstørrelse, der lever op til at indeholde  den angivne mængde kalorier på listen. 

Det kan for en del føde- og drikkevarers vedkommende være en sær portionsstørrelse. Nogle gange vil den mængde, du kan få være urealistisk lille eller meget stor. Dette vil der være taget højde for i kostplanerne og måltidslisterne, hvor vi anvender realistiske portionsstørrelser.

MapDiet’s kostplaner er standardiserede, så lider du af voldsomme fødevarerallergier eller intolerance,
anbefaler vi at du tager kontakt til en diætist for et individuelt forløb.